”Vi hade aldrig klarat det på egen hand”

Hjälp med att skriva ansökan och stöttning i utvecklingsarbetet av Smart Hoist. Företaget Svero Lifting AB från Jönköping är ett av de företag som LIGHTer Nod Småland har hjälpt sen projektet startade.

Svero Lifting AB är ett av medlemsföretagen inom LIGHTer som har fått stöttning av Nod Småland i sitt utvecklingsarbete. LIGHTer Nod Småland har bland annat varit med i arbetet med en ansökan till SIP Lättvikt men även funnits tillgängliga inom ramen för det Innovation Race som genomfördes för företagets Smart Hoist i september 2019 med hjälp av Innovation Runway.

Det var en fantastisk upplevelse för oss som litet företag. Tillsammans med ett trettiotal kompetenta deltagare från olika branscher, och med en mängd olika kvalifikationer, fick vi chansen att under 48 timmar jobba intensivt med vår Smart Hoist. Det hade vi aldrig klarat att få till på egen hand och det gav en extrem boost för utvecklingsarbetet. Ett mycket bra koncept, säger Anders Hallåker, Project Manager på Svero Lifting AB

Svero Lifting AB grundades i mitten av 1950-talet och den första produkten som togs fram var ett lyftblock som då tillverkades i stål. Under mitten av 60-talet konstruerades lyftblocket i aluminium, vilket då var en föregångare inom lättvikt. För 25 år sedan flyttades produktionen över till Kina men företagets mål är nu att flytta tillbaka produktion till Sverige. LIGHTer Nod Småland började jobba med företaget för ca 1,5 år sedan.

Svero är ett bra exempel på den typ av företag som man ser framför sig när man lanserar ett projekt som F-LIGHTer (LIGHTer Nod Småland). Ett företag som vill framtidssäkra sig genom att utveckla sin verksamhet och sina produkter och som då inte räds att släppa in utomstående kompetenser utan ser de möjligheter som bjuds och som hjälper dem att stå så starka som möjligt, säger Patrik Svanängen, projektledare, RISE.

Svero Lifting AB fortsätter nu sitt utvecklingsarbete inom lättvikt för att skapa produkter med fokus på arbetsmiljö/ergonomi, hållbarhet, digitalisering och ekonomisk livslängd.

Jag tror att satsningar som LIGHTer Nod Småland är oerhört viktiga, framför allt ur det mindre företagets perspektiv, där det ju sällan finns tillgång till all spetskompetens som behövs vid ett utvecklingsarbete. Även den fysiska närheten till oss som företag är avgörande. Det är en stor fördel att snabbt kunna träffas fysiskt för att stämma av, ställa frågor och utbyta tankar och idéer, utan att det skall gå en hel dag, säger Anders Hallåker, Project Manager på Svero Lifting AB.