LEAFSTIR

Lätt och läckagesäker elektronisk montering av friktionssvetsning i BEV

Syfte och mål: Målet med LEAFSTIR är att bistå den svenska fordonsindustrin med att utveckla en grön och hållbar tillverkningsprocess för att producera lätta och läckagesäkra elektroniska värmeväxlare. Detta genomförbarhetsprojekt kommer att eliminera behovet av ett stort antal fästelement/skruvförband med en hållbar lösning, friktionsomrörningsvetsning för att uppnå mycket lättare, robust, läckagetät, krockbeständig och kostnadseffektiv aluminiumgjutgods montering för BEV.

Förväntade effekter och resultat:
Projektet lovar en avsevärd minskning av vikt, tid, material och kostnader med drastisk förbättring av fogens prestanda med friktionssvetsning. Det framgångsrika resultatet av detta projekt kommer att stärka den svenska konkurrenskraften inom BEV lättviktsindustrin tillsammans med en komplett svensk leveranskedja genom OEM, underleverantörer, råvaruleverantörer och verktygsleverantörer med tillräcklig teknisk kunskap.

Upplägg och genomförande:
Projektet består av 4 arbetspaket (WP): WP 1 fokuserar på att utveckla verktyg och fixturer för särskilda fogkonfigurationer. WP2 fokuserar på design och utförande av svetsexperiment efter grundläggande svetsanalys. WP3 inkluderar svetskvalitetsbedömningar med struktur- och mekaniska egenskapersbedömningar. WP4 sköter hela projektet genom regelbundna projektmöten med projektpartners och spridning av erhållna resultat i andra WP med tekniska diskussioner.

Kontaktpersoner

Vivek Patel
vivek.patel@hv.se

Nordqvist Mikael    
mikael.nordqvist@volvo.com 

Mattias Svensson    
mattias.svensson@doftools.se
 

Projektet delfinansieras av Vinnova

02 Nov - 2022

Projektstart

05 Nov - 2023

Projektslut

Relaterat innehåll